Referenties

ENGIE

Full unnamed

"INAXTION SPREEKT ONZE TAAL, WEET PRECIES WELKE KWALITEITEN WIJ ZOEKEN IN TECHNISCH PERSONEEL"

ENGIE, ontwerpt, bouwt, verbouwt, onderhoudt en beheert grote installaties voor klanten als Shell en BP. Zij opereren in de markten marine & offshore, (petro)chemie en de food & pharma. Hun klanten willen maximale beschikbaarheid van hun installaties; daar maken zij immers hun producten mee. ENGIE zorgt er onder andere voor dat het onderhoud in zo kort mogelijke tijd gedaan wordt, zónder in te boeten op kwaliteit en veiligheid. Daarnaast hebben bijvoorbeeld de marine & offshore-klanten hele specifieke eisen aan installaties. Bijvoorbeeld een installatie die ervoor zorgt dat een schip op zee, ondanks deining, wind en stroming volledig stilligt, zodat er een windmolen geplaatst kan worden. Voor dit soort diensten moet je ENGIE hebben!

DE OUDE SITUATIE

ENGIE voert op projectbasis grote onderhoudsactiviteiten in de petrochemische industrie uit. Tijdens die piekmomenten hebben zij veel extra personeel nodig. Vroeger hadden ze daarvoor zelf al het personeel in dienst, maar dat zorgde voor problemen in de winter en zomer; dan was er niet voldoende werk voor die medewerkers. Daarom ging ENGIE op zoek naar gespecialiseerde uitzendbureaus, die in korte tijd hooggekwalificeerd technisch personeel kon leveren voor deze specifieke projecten.

DE OPLOSSING

ENGIE ging in 2011 om tafel met een vijftal gespecialiseerde uitzendbureaus, voor een specifiek project: één van de fabrieken van Shell was uitgevallen, en die moest zo snel mogelijk weer draaien. ENGIE had binnen een week 400 techneuten nodig. Het was een chaotisch project, gezien de extreem korte tijd die er was om te starten met het project. Maar InAxtion en hun collega- uitzendbureaus wisten het personeel op tijd te leveren. Vanaf dat moment ontstond een innige samenwerking.

DE VOORDELEN

Wanneer personeel slechts voor 1 of 2 maanden ingezet wordt op een project, is het van groot belang dat ze vanaf het moment dat ze door de poort lopen, direct aan de slag kunnen. Ze hebben immers maar een beperkte tijd om hun werk te voltooien.” En om dat mogelijk te maken, heeft ENGIE de expertise van InAxtion nodig. “Zij zorgen er niet alleen voor dat ze de juiste mensen vinden; zij leiden die ook op als dat nodig is. En dat is van levensbelang: als je geen ervaring hebt in de petrochemische industrie, niet weet hoe je met gevaarlijke stoffen om moet gaan of als je de veiligheidsvoorschriften niet kent, loop je enorme risico’s.” InAxtion ontzorgt ENGIE daarin. Net als in het regelen van tijdrovende administratieve rompslomp als het organiseren van de benodigde documenten en certificaten: “InAxtion heeft een internationaal netwerk, en haalt als dat nodig is krachten uit bijvoorbeeld Portugal of Duitsland.

”‘ELK PROJECT VERLOOPT BETER, SLIMMER EN SNELLER DAN HET PROJECT ERVOOR’

Elk project verloopt soepeler dan het project daarvoor. “Omdat we altijd kritisch zijn op onszelf én elkaar, en daar open over zijn. Regelmatig zitten we om tafel: hoe kunnen we het de volgende keer beter, slimmer en sneller doen? Die houding heeft al voor veel succes gezorgd. Zo’n samenwerking is uniek.

“INAXTION LEVERT SPECIFIEK TECHNISCH PERSONEEL VOOR ELK PROJECT, IN DE PERIODE DAT WIJ DAT NODIG HEBBEN”

Ernest Markus, Hoofd personeelsplanning bij ENGIE

Ernest Markus is Hoofd personeelsplanning bij ENGIE. Een hele uitdagende baan bij een bedrijf dat hoge piekmomenten kent, waarop veel extra personeel nodig is. “En niet zomaar personeel; wij zoeken naar specifieke technische kennis en kunde. Wanneer wij iemand naar een Shell-fabriek sturen voor groot onderhoud, moet hij direct productief zijn.” En om dat voor elkaar te krijgen, is uiterst nauwkeurige planning nodig: de juiste personen op de juiste klus, voor een specifieke periode.

"OP WOENSDAG VERTELDEN WIJ INAXTION DAT WE OP MAANDAG 400 TECHNISCHE MENSEN NODIG HADDEN..."

“Voorheen hadden we al het technisch personeel zelf in dienst. Dan heb je zelf de controle over wie je aanneemt, maar het probleem was dat je dan ook een redelijk constante werkvoorraad moet hebben.” Vooral in de winter en zomer was er beperkt werk voor al dat personeel. “En toen kwam er in 2011 een onverwacht, ontzettend groot project, waar we binnen een week 400 extra man voor nodig hadden.”

Een Shell-fabriek viel uit. Shell belde ENGIE om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk weer hun olie konden raffineren. “Op een woensdag wisten we dat we die maandag erop 400 man nodig hadden...” Ze gingen direct om tafel met vijf in technici gespecialiseerde uitzendbureaus, waaronder InAxtion. “We moesten praten met uitzendbureaus die onze taal spraken. Die precies wisten welke vakmannen we zochten.” Die 400 man werden gevonden, en InAxtion leverde daar een belangrijke bijdrage aan. ENGIE's opdrachtgever, Shell, werd bediend. Maar het was een chaotisch project, weet Ernest: “Als je plotseling overspoeld wordt met 400 nieuwe personeelsleden, die binnen een week aan de slag moeten op het project, weet je dat coördinatie ontzettend lastig wordt. Het grote probleem was opleiden: die 400 mensen waren wel technisch goed geschoold, maar hadden extra training nodig om in de petrochemische industrie goed en veilig te kunnen werken.”

Ondanks de chaos verliep het project naar tevredenheid. Het bleek het startschot voor een innige samenwerking. Niet alleen InAxtion, álle betrokken uitzendbureaus zijn vanaf dat moment preferred supplier van ENGIE.

‘INAXTION LEVERT NIET ALLEEN PERSONEEL, ZIJ LEIDEN ZE OOK OP’“

Sinds het Shell-project in 2011 maken we continu gebruik van de diensten van InAxtion, wanneer we voor specifieke projecten extra vakmannen nodig hebben.” Vanaf het begin was ook de insteek: hoe kunnen we het slimmer en beter aanpakken? “Gelukkig weten we normaal gesproken wanneer een project plaatsvindt. We beginnen dan ook al maanden van tevoren met de voorbereidingen, waar we InAxtion nauw bij betrekken.” De insteek is altijd eenvoudig genoeg: “Hoe kunnen we zo goed mogelijk de juiste mensen op de juiste plek krijgen, voor een specifieke periode van soms slechts 4 tot 8 weken?” Samen met de uitzendbureaus heeft ENGIE daar nu een draaiboek voor opgesteld, dat continu geëvalueerd en verbeterd wordt.

FEITEN

Naam organisatie: ENGIE
Organisatievorm: NV
Aantal medewerkers: 10.000
Product/Dienst: Ontwerp, bouw, verbouw, onderhoud en beheer van grote technische installaties en gebouwen
Branche: Installatietechniek

Back